voor docenten
De schooleditie van METRO O1O wordt in mei/juni uitgedeeld aan alle 9000 brugklassers in Rotterdam, met als doel de stad beter te leren kennen en te ontdekken dat zij zélf ook Stadmaker zijn van de stad. Hún stad!
De schooleditie van METRO O1O wordt in mei/juni uitgedeeld aan alle 9000 brugklassers in Rotterdam, met als doel de stad beter te leren kennen en te ontdekken dat zij zélf ook Stadmaker zijn van de stad. Hún stad!
Het boek is niet alleen mooi en veelzijdig om te zien, het raakt ook een grote hoeveelheid actuele thema’s die belangrijk zijn in de leefwereld van jongeren en die verbonden zijn aan het curriculum van scholen: diversiteit, leefbaarheid, inclusie, duurzaamheid, kansenongelijkheid, klimaat en de energietransitie.
Om het voor docenten zo makkelijk mogelijk te maken het boek meteen te gebruiken in de klas, werkten wij ism educatie deskundigen een serie vragen uit bij de verschillende hoofdstukken.
Deze 24 vragen bevinden zich in de achterflap van het boek en kunnen daardoor meteen in de klas ingezet worden. Leerlingen kunnen de vragen samen met de docent op school uitwerken, maar ook thuis of met vriend(inn)en.
Een gedeelte van de 24 vragen is gekoppeld aan een uitgebreide lesbrief. De lesbrieven zijn geschikt voor verschillende vakken en behandelen diverse thema’s. Op de eerste pagina van iedere lesbrief vind je een handige samenvatting die de inhoud en uitvoering van de lesbrief toelicht. Daarachter bevinden zich de betreffende bijlagen.
In de lesbrief wordt aangegeven hoeveel lesuren met de vraag gemoeid zijn, wat de leerdoelen zijn, of het een individuele vraag is of voor een groep, bij welke vakken de vraag hoort en welke werkvormen gebruikt worden. Sommige lesbrieven zijn discipline-overschrijdend en kunnen als breed project worden ingezet. Een en ander wordt aangegeven met behulp van heldere icoontjes, dezelfde als in de achterflap van het boek METRO O1O.
In de loop van de tijd zal het aantal lesbrieven worden uitgebreid. Wat er nu voor je ligt is dus nog maar het topje van een ijsberg. Want hoe mooi zou het zijn als docenten hun eigen ervaringen met andere docenten gaan delen, nieuwe lesbrieven ontwikkelen of ons bijsturen in de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal? Dat willen we mogelijk maken door middel van een digitaal platform, dat in de nabije toekomst ontwikkeld gaat worden. Daarvoor worden nu nog fondsen gezocht.
Op dit moment kunnen echter al lesbrieven worden opgevraagd per mail.
Hoe? Geef gewoon even je mailadres door onderaan deze pagina, dan houden wij je op de hoogte van nieuw uitgekomen lesbrieven en ander nieuws. elf leren we natuurlijk ook graag. Dus stuur ons vooral ook jullie opmerkingen, suggesties en tips over het lesmateriaal of andere zaken die METRO O1O betreffen.