Graphic novel

Het boek

“Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt: als je van Rotterdam houdt en meer wilt weten over de stad, dan is dit een boek voor jou.” Aldus de achterflap van het boek. Het boek “METRO O1O. Onwaarschijnlijk maar waargebeurd. Een graphic novel over de wereldstad aan de Maas’’ gaat over het houden van en het kennen van de stad. Over geschiedenis, architectuur en cultuur. Over belangrijke gebeurtenissen in het verleden die de stad hebben gemaakt tot wat ze nu is. Over de inwoners van de stad. Hoe kunnen zij hun stad beter begrijpen en beter maken? METRO O1O is niet alleen een boek voor Rotterdammers, het is ook een boek dóór Rotterdammers. Alle striptekenaars, illustratoren, fotografen, dichters, ontwerpers en schrijvers die een bijdrage hebben geleverd komen uit ‘Roffa’, de bijnaam van Rotterdam. Geboren en getogen of nieuwkomers, gevestigde of opkomende kunstenaars. Ze hebben allemaal iets met de stad, en ieder van hen heeft Rotterdam op een unieke manier gepresenteerd in dit boek.

Het verhaal begint in het verre verleden, toen de stad nog niet veel meer was dan een vissersdorp, en eindigt met blikken op de toekomst van Rotterdam. Het boek kan op verschillende manieren gelezen worden: door de strips bladeren of de teksten lezen, het boek in één keer verslinden of hoofdstuk voor hoofdstuk lezen. Van voor naar achter, of andersom. Maakt niet uit, iedere manier is goed. Maar één ding is essentieel: een stad wordt niet op één moment gemaakt, door één persoon, maar gedurende vele eeuwen, door al haar inwoners samen. En als dat in het verleden zo was, dan geldt dat ook voor de toekomst. Je hebt een stem, gebruik die!

Inmiddels is het boek al onder ongeveer 20.000 brugklassers in Rotterdam verspreid, over drie schooljaren. In totaal doen we dit vijf jaar lang. Zo zullen bijna 40.000 jongeren in de stad op een inclusieve en leuke manier kennis hebben gemaakt met Rotterdam, hún stad.

Meer dan een boek

In de afgelopen jaren is gebleken dat het boek METRO O1O veel meer is dan alleen een boek. Het boek levert een waardevolle bijdrage aan de discussie over de identiteit van de stad en het snijdt kwesties aan waarmee iedereen zich kan identificeren.

+ samen praten over de IDENTITEIT van de stad
+ verhalen met een COLLECTIEF narratief
+ sociale COHESIE creëren
+ een CONCEPT VOOR STADSONTWIKKELING dat anders werkt
+ POSITIEVE waardering voor BURGERSCHAP
+ de stad als één groot CANVAS

+

Groningen en Berlijn

Het project heeft inmiddels navolging gevonden in de steden Groningen en Berlijn met respectievelijk 3100 en 38.000 brugklassers per jaar. Met een lokaal team van historici, auteurs, illustratoren, kunst- en cultuurinstellingen, docenten en leerlingen wordt gewerkt aan hun eigen versie van een rijk geïllustreerd boek over de geschiedenis van hun stad.

De stad Groningen heeft de ambitie uitgesproken om in de aanloop naar het Groningen-boek jongeren te betrekken bij de ontwikkeling van een nieuw structuurplan voor de stad in 2025.

Veel culturele instellingen van Berlijn hebben al ruimhartig hun medewerking toegezegd aan het boekproject: Berlinische Galerie, Haus der Kulturen der Welt, Stiftung Berliner Leben, Stiftung Stadtmuseum, Aedes Architektur Forum, Nederlandse Ambassade, Landesdenkmalamt Berlin, Literaturhaus Berliner en de Zentrale Landesbibliothek Berlin (ZLB). Er zijn gesprekken gaande met de Senaat van Onderwijs en visitBerlin. Het boek in Berlijn zal uitgegeven worden door JOVIS Verlag.

Fotografie

De stad Rotterdam heeft vele gezichten: bekend en wereldberoemd, maar ook onbekend en soms onbemind. Dit boek over Rotterdam bevat fotografische weergaven door Loes van Duijvendijk en Elizar Veerman, van plekken die onherkenbaar willen zijn, plekken met een eigen alledaagse schoonheid. Plekken die uitnodigen om de stad, je eigen leefomgeving, van dichtbij te bekijken en te onderzoeken.

Een stad wordt vooral gemaakt door de mensen die er wonen. Het boek biedt vijf fotoportretten van jonge stadsbewoners, die elk op hun eigen manier onderzoeken hoe ze met de stad omgaan. De foto’s nodigen je uit om de stad te verkennen, om na te denken over welke plek belangrijk voor je is en om de schoonheid van het alledaagse stadsleven te zien.

Foto: Loes van Duijvendijk

Gedicht: Vienne Lisa Haagoort

Poëzie

Een stad heeft vele stemmen. En die stemmen kun je laten horen. Ook in woorden. Vier stadspoëten, Moze Naël, Benzokarim, Mariana Hirschfeld en Vianne Haagoort, hebben voor METRO O1O een ode aan de stad geschreven.

De makers

Een team van bijna veertig Rotterdammers heeft ruim een jaar lang gewerkt aan een buitengewoon rijk geïllustreerde graphic novel, METRO O1O: illustratoren, striptekenaars, schrijvers, (architectuur-)historici, fotografen, stadsdichters, redacteuren en vormgevers. Een boek VOOR Rotterdammers en DOOR Rotterdammers! Zie hieronder allen die meegewerkt hebben aan het boek.

Initiator, concept & art director
Ellen Schindler (De Zwarte Hond)

Verhaal
Abdelkader Benali

Striptekenaars en illustratoren
Boy Akkerman
Marvin Bruin
Dodici (Edoardo Trionfera)
Bruno Ferro Xavier da Silva
Stang Gubbels
Edwin Hagendoorn
Saskia de Klerk
Hanco Kolk
Vera de Koning
Esther Malaparte
Egon de Regt
Sterric (Sterre Richard)
Sai Rodrigues
Marcel Ruijters
Martijn van Santen
Rachel Sender
Gwen Stok

Getekende stadskaarten
Nadia Pepels (De Zwarte Hond)

Historische tekst
Michelle Provoost (De toekomstscenario’s van Rotterdam 2050 zijn gebaseerd op de studio Citizens of the Antropocene van de Independent School for the City.)

Geschiedenistekst en Wist je dat…
Han van der Horst

Stads Poëzie
Benzokarim
Vienne Lisa Haagoort
Moze Naèl
Mariana Hirschfeld

Tekstredactie
Tijn Boon (uitgeverij De Meent)

Fotografie
Loes van Duijvendijk
Elizar Veerman

Projectleiding YOU
Maartje Berendsen

Grafisch ontwerp
ARK (Roosje Klap) i.s.m. Tijmen Stieber (De Zwarte Hond), met dank aan WOAU!(Léon Kranenburg)

Uitgever
nai010 uitgevers

Druk
Die Keure

Samenwerkingspartners beeldmateriaal
Alexandra van Dongen (Museum Boijmans Van Beuningen)
Hanneke Kempen, Patricia Mensinga (Maritiem Museum)
Corinne Lampen, Aura Pattinama (Stadsarchief)

Beeldmateriaal uit collecties
Museum Boijmans Van Beuningen (MBVB)
Maritiem Museum (MM)
Stadsarchief Rotterdam (SAR)
Nationaal Archief (NA)
Museum Rotterdam (MR)
Nederlands Fotomuseum (NFM)
Rijksmuseum (RM)
Koninklijke Verzamelingen, Den Haag (KV)

Fotografie Maritiem Museum
Eric van Straaten

Fotografie Museum Boijmans Van Beuningen
Studio Buitenhof, Tom Haartsen, Jannes Linders

Foto: Loes van Duijvendijk

Partners

Een stad maak je niet alleen. Een boek ook niet. Voor de uitgave METRO O1O hebben wij met veel Rotterdamse kunst- en cultuurinstellingen samengewerkt.

Rotterdam

Groningen

Berlijn